Türkiye’de henüz ALES, KPSS, YKS nin olmadığı yıllar. Betül Mardin 1946 yılında Arnavutköy Kız Koleji'nden mezun olur. Babası Muhitttin Arif Mardin, İş Bankası’nın İskenderiye Genel Müdürlüğü’nden emekli, aynı zamanda Türk Petrol’ün kurucularındandır. Babası, kız erkek karışık olduğu için Betül Mardin’i üniversiteye yollamak istemez. 1950 yılında evlenir. Yine eşi çalışmasını istemediği için, düzenli bir işe girmez. Bu sırada boş durmaz ve evde kadınlara İngilizce, Amerikalılar’a ise Türkçe dersi vermeye başlar. Betül Mardin’in ilham verici hayat öyküsü, üretkenliğini hiç kaybetmemesinden geliyor. 1952 yılında Tercüman gazetesi magazin servisine girer. Oradan Hakkı Devrim’in yayın yönetmenliğindeki Sabah Gazetesi’ne geçer. İstanbul TRT müdürlüğü ve Amerikan konsolosluğunda da çalışır. 1957 yılda Haldun Dormen ile evlenir. “Her sabah kalktığımda ne yapacağım bellidir” diyen Betül Mardin’in başarısının gizli olduğu cümlelerden biridir. Türkiye’de Halkla İlişkilerin kurucusu olarak kabul edilen Mardin’in halkla ilişkiler serüveni ise şöyle başlar; tanıtım programları için kapısını çaldığı Akbank Genel Müdürü Ahmet Dallı başka bir iş teklif eder. “Benim emrimde 3 bin 500 kişi çalışıyor. Ben birşey söylüyorum, onlar ağlamaya başlıyorlar. Halbuki ben “Aferin çok güzel yaptınız” diyeceğim. Anlamıyorlar. Benim söylediklerimi onlara, onların söylediklerini bana getir” diyerek Türkiye’deki ilk halkla ilişkiler uzmanını işe alır. Bugün 94 yaşında olan Betül Mardin, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi gibi birçok okulda ders verir. 1995 yılında Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nin (İPRA) başkanı olur. İki yıl sonra Üstat anlamına gelen “Member emeritus” ünvanını alır.
Üretmeyi bir yaşam biçimi olarak gören Betül Mardin gençlere şöyle demiş, “Çalışkanlık, çalışma isteği ve motivasyon şarttır. Olumlu düşünerek, özgüvenlerini arttırmaya çalışmalılar”
Hayatın en iyi tarafı her gün yeniden başlıyor olması. Daha önceki yazılarımızda, çalışma motivasyonunu nasıl sağlayacağımız hakkında konuşmuştuk. Planlı olmanın faydalarından da bahsetmiştik. Kesin bir şey varsa o da şu; teori bize iyi geliyor. Eğitim koçlarımızla birlikte bir düzen içine girebiliyoruz. Ve yaptıklarımızın canlı bir tanığı olarak Betül Mardin’i bloğumuzda ağırlamak istedik. Bu arada hem gelini hem de başarılı bir gazeteci olan Ayşe Arman’ın kendisiyle yaptığı röportaja şuradan, https://www.armanayse.com/betul-mardin/, bakabilirsiniz.