Başarı çok geniş bir kelime, üzerine ne çok kitap yazılmış, ne çok söylemlerde bulunulmuştur değil mi? Çok eskiden okuduğum kitaptaki bir cümle ile başarıyı kendime göre tanımlarsam; “başarı sen ve kendinle ilgili bir konudur. Ne kadar yol aldığını ve daha ne kadar gitmen gerektiğini sadece sen bilebilirsin” peki bizim bilebileceğimiz bir konuyu toplum nasıl belirleyebiliyor?
Başarı kavramsal bir konu ve herkes için tanımı değişebilir. Birileri seni, ortaya koyduğun iş konusunda alkışlarken; sen hala tatminsiz hissedebilirsin ve varmak istediğin başka bir nokta olabilir. Öte yandan ödüllendirilmediğin hatta rakiplerinin gerisinde kaldığın bir durumda olsan da kendi içindeki gelişimi, ne kadar değiştiğini ve yol kat ettiğini görüp kendini takdir edebilirsin.
Peki hedeflerimize ulaşmak için, başarmanın yolları ne olmalı, bu durumu kısaca sıralamak gerekirse;
- Hedeflerimizin net olması şart; Hedefler, kişinin içsel motivasyonunu artıran ve yapılan işe anlam yükleyen kavramlardır. İnsanların hedefleri kendileri ile büyür ve gelişir. Hangi alanda kendimizi geliştirmek istersek o alan için muhakkak kendimize tarih koymamız gerekir. Her yıl sonunda kendimize bir hedef listesi koyarak bunların ne kadarını tamamlayıp, ne kadarını tamamlayamadıklarımızı görebiliriz.
Örneğin; Aşağıdaki gibi basit bir tablo yapabiliriz.
- Zayıf ve Güçlü yanlarımızı iyi tanımak; Kişinin kendi yeteneklerini keşfetmiş olması neleri çok iyi yapabileceğini gösterir. Bununla birlikte hepimiz, hangi konularda istenilen düzeyde beceri veya deneyime sahip olmadığımızı da çok iyi bilmeliyiz. Neleri yapıp neleri yapamayacağımızı biliyor olmak, bize hem zaman kazandırır hem de doğru tercihler yaparak başarılı olmamızı sağlar.
Her hayalimiz her zaman ne yazık ki gerçek olamayabiliyor…
- İstikrarlı olmak gerekir; Dönem dönem hayatımızda her şey istediğimiz gibi gitmeyebilir. Ama bu durumlar bizi yıldırmamalı. Hedeflerimize ulaşmak için olumsuzlukların bizleri yıldırmaması gerekir. Verdiğimiz kararların arkasında durabilmeliyiz, sonuçları bazen olumsuz olsa bile…
- Mükemmeliyetçi olmamak gerekir; zaman içerisinde insanı dibe çeken ve fazlasıyla yoran bir özelliktir. Yapılan işteki kusurları minimuma indirgeme kaygısı bir süre sonra yerini hiçbir şey yapamamaya bırakır. Çünkü eğer yapılırsa en iyisi olmayacaktır ve eğer en iyi olmayacaksa, zaman kaybıdır? işte bu düşünce yapısı yerini hiçbir şey yapmamaya yani iş yapmamaya dönüştürür. Çünkü nasıl olsa iyi ve istenilen gibi olmayacaktır. Şu bir gerçek ki zaman içerisinde mükemmel zannettiğimiz durumların bile mükemmel olmadığı ortaya çıkmaktadır.
- Başarılı olduğunu hayal etmek; Hedeflediğiniz, kendimiz için başarı kabul ettiğiniz hayalinizi sanki olmuş gibi düşleyin. Hatta o anın içinde kendinizi düşünerek hayaller kurun. Örneğin, memur olduğunuzu, profösör olduğunuzu o pozisyon içindeyken üzerinizdeki kıyafeti yanınızdaki kişileri bile düşünün. Bilinçaltı bir süre sonra bunu gerçek sanarak evrendeki çekim kuvvetini çalıştırmaya başlayacaktır.
- Hedefinize koyduğunuz konu için her ayrıntıyı araştırın; hedefinize koyduğunuz konu ile ilgili her ayrıntıyı önceden araştırmanız sizi diğerlerinde bir adım öne taşıyacaktır. Önceden merak ederek bilgi sahibi olmak, araştırmak hem istediğiniz hedefi hem de başarıyı getirecektir.
Başarı kesinlikle göreceli bir kavram, birçoğuna göre çok başarılı olan biri, ailesine göre çok başarısız olabilir. Değişkenlik gösteren bu kavramı kendimize takıntı haline getirmeden odaklanarak hedeflerimize ulaşabiliriz.
Belki de başarı, iyi insan olmakta saklı…