Merhaba, Bir AKADEMİSYEN adayı olarak bizimle çalışmaya karar verdiğin için çok teşekkür ederim. Sorubankasi.net ailesi olarak sana bu yolculukta destek olmak için sabırsızlanıyoruz.
ALES’in önemli ve bir o kadar da sabır ve planlı/düzenli çalışma isteyen bir sınav olduğunun bilincinde olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla belli adımları takip ettikten sonra konu eksiklerini kapatmak, hız kazandırmak, seni motive etmek ve istediğin puana ulaştırmak da bizim görevimiz.
Birçok öğrenci sahip olduğu potansiyel gücün farkında değildir. Bir işte çalışıyor olması, bir tez yazıyor olması veya ALES dışında bir başka sınava çalışıyor olması (YDS, YÖKDİL gibi) ALES’e iyi hazırlanamayacağı bahanesini yaratmasına neden oluyor. Bu noktada kendinize “Nasıl bir gelecek istiyorum” sorusunu sorun lütfen. İstediğiniz geleceğe sizi taşıyacak olan ALES’ten ihtiyacınız olan puanı almak ise çalışmaktan başka çaremiz yok.
Başarılı insanlar hedefleri önceden belirlenmiş insanlardır. Siz de 16 Ağustos’ta yapılacak sınava nasıl, nerede, ne zaman ve hangi kaynaklarla çalışacağınızı ve ulaşmak istediğiniz hedefi önceden belirlemelisiniz. Dolayısıyla önce, teknik bilgi vermek istiyorum.
ALES’e girdiğiniz alana göre puanlama değişiklik göstereceği için kendi alanınızın sorularına ağırlık verin. Bir sayısal öğrencisi için 1 matematik sorusu 3 sözel soruya denk geliyorken, bir sözel bölüm öğrencisi için bir Türkçe sorusu 3 matematik sorusuna karşılık gelmekte. Maalesef eşit ağırlık öğrencilerimiz için tüm sorular eşit değerde.
Puan Türü |
Sayısal |
Sözel |
ALES Sayısal Puanı |
0,75 |
0,25 |
ALES Sözel Puanı |
0,25 |
0,75 |
ALES Eşit Ağırlık Puanı |
0,50 |
0,50 |
Eskiden Tezli Yüksek Lisans yapmadan da araştırma görevlisi olabiliyordunuz (yani lisans mezunu olmanız yeterliydi.) ama artık en az yüksek lisans yapıyor olma şartı var. O nedenle eğer bir “TEZLİ” yüksek lisans programına kayıtlı değilseniz aldığınız ilk puanı bunun için kullanmanızda fayda var.
Üniversitelerin araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi ilanlarına başvurmak için ALES puanının minimum 70 ve üstü olması gerektiği vurgulanmıştır. Aynı zamanda ALES puanının araştırma görevlisi ilanları ön değerlendirme sürecinde %60, öğretim görevlisi ilanları ön değerlendirme sürecinde ise %70 etkili olduğu görülmektedir. Kısacası aldığınız iyi bir ALES puanı sizi istediğiniz hedeflere büyük oranda yaklaştıracaktır. Peki kaç puan almanız gerekiyor?
Öğrencilerimizin çoğu evet akademisyen olmak istiyor fakat alması gereken puanı bilmeden “80’i, 85’i geçeyim yeter” diyerek bölümünün aldığı puanları bilmeden hazırlanıyor. Bu durum için yapmanız gerekeni örnek üzerinden anlatmak istiyorum:
Kamu Yönetimi bölümü lisan mezunusunuz ve ALES’e hazırlanıyorsunuz Akademisyen olmak için.
- Google.com.tr üzerinden “kamu yönetimi bölümü araştırma görevlisi alım ilanı sonuçları” veya eğer anabilim dalı bazlı aratmak istiyorsanız “kamu yönetimi bölümü yönetim bilimi araştırma görevlisi alım ilanı sonuçları” diyerek arama yapıp son alım sonuçlarını listeleyebilir ve hangi üniversitenin ilk 10 öğrencisinin hangi puanlara sahip olduğunu görebilirsiniz. Bu şekilde yabancı dil ve ALES’ten almanız gereken ortalama puanı hemen öğrenecek ve buna göre kendinize bir hedef belirleyeceksiniz.
Artık hedefinizi belirlediyseniz nasıl çalışmanız gerektiği konusunda aşağıda belirttiğim stratejilerinden yararlanmanız faydalı olacaktır.
1- Çalışma Alanını Belirle
İyi bir çalışma ortamı yaratmadığınız sürece birçok etken verimli çalışmanıza engel olacaktır. Bu nedenle bir kütüphane, bir çalışma odası, bir dershane veya evinizin mutfağı. Bu fark etmez. Sizin için en iyi ortamı bulun yeterli.
2- Çalışma Saatlerini Belirle
Herkesin çalışma saati farklıdır. Mesela ben herkes uyuduktan sonra gün aydınlanana kadar çok verimli çalışırım. Çünkü şehir sessiz, herkes uyku modunda sosyal medyada dahi yoklar. Çalışma saatlerinizi belirlemek o kadar önemlidir ki eğer yanlış zamanı seçerseniz çalışma şevkini bile kaybedebilirsiniz. Muhteşem bir havada herkesi sokakta olduğu bir saatte çalışmak ne kadar zor olur değil mi ? Siz, size en uygun saatleri bulun sadece bu saatlerde çalışın.
3- Düzene Gir
Bir gün 2 saat bir gün 4 ve bir gün 8 saat çalışıyorsunuz. Üç gün çalışıp 1 gün hiç çalışmıyorsunuz. BÜYÜK HATA!. Hemen çalışma düzeninizi oluşturun derim. Günleriniz ve zamanlarınız önceden planlanmış olsun. Düzenli çalışırsanız programınızın gerisinde kalmazsınız.
4- Düzenli Beslen
Stres beslenmenizi de olumsuz etkileyecektir. Ama buna izin vermeyin çünkü iyi beslenen adaylar çok daha başarılı oluyor. Bu sadece benim gözlemlerim değil bilimseldir. DİKKAT! ders çalışırken enerjisi yüksek şeyler tüketirseniz konsantrasyonunuz bozulur. Mümkün olduğu kadar az abur cubur tüketin. Öte yandan günlük 2-3 litreden az su içmeyin. Bol su vücudunuza çok iyi gelecektir. Uykunuz geliyor veya bitkin hissediyorsanız vitamin desteği alın. Bu, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
5- Mikro ve Makro Çalışma Planları Yap
4 Haftalık çalışma programı yapın hemen kendinize. Ne kadar ilerleyeceğinizi hangi konuları bitireceğinizi en başından bilmenizde fayda var. Son haftaya günlük 2 deneme koyun. Haftalık programı nasıl hazırlayacağım Hocammm? sorusuna ise şöyle cevap vereyim.
7 günü en iyi şekilde değerlendirmek istiyorsanız yer yer konu çalışarak yer yer soru çözerek ilerlemeniz gerekecek. Öncelikle matematikte konu eksiklerinizi çıkarın ve kendi kapasitenize göre haftada 1 ya da haftada 2 konu bitirecek şekilde plan yapın. Kurs programına uyarak ilerlemeniz tabi daha sağlıklı olacaktır. Günü mutlaka parçalara ayırın. Sabah tez, öğleden sonra ALES, Akşam YDS; Sabah Sözel, öğleden sonra sayısal konu çalış, akşam soru çözümü yap
Gündüz iş akşam derse katıl, gece tekrar ve soru çözümü. Hafta sonu tüm eksikleri kapatıp bol soru çözümü. Hangisi size uygunsa. Çocuğunuz varsa onlar uyuduktan sonra çalışın ama çalışın. Bahanelerin çalışmanıza engel olmasına izin vermeyin.
6- Sadece Ders Çalışma
Tüm gün kendini eve kapatmak kadar bunaltıcı bir şey yoktur herhalde. Hareket edin biraz da. Çıkın 30 dk yürüyüş yapın, biraz hava alın. Müzik dinleyin
Alice Jemima - Take Me Back
Alice_Merton_-_No_Roots
Kaleo - I Cant Go on Without You
LP - Lost On You
Tuna Kiremitçi Sena Şener - Birden Geldin Aklıma (sonra neden Türkçe yok demeyin)
AMAN!! bu 3 ay telefon ve sosyal medyadan mümkün olduğunca uzak durun. Mümkünse sosyal medya hesaplarınızı kapatın! Instagram keşfet bölümüne harcanan vakti soru çözerek geçirseydim 90 alırdım dediğinizi duyar gibiyim ????
7- Strateji Uygula
Eğer tüm konulara bu 3 aylık sürede çalışma imkânın yoksa (ki bence var) size en uygun stratejiyi belirleyin ve bazı konuları eleyerek zaman kazanın. Örneğin olasılık, permütasyon çözemiyorsan vakit harcamayın. Ama bu eleme işini de fazla abartmayın derim.
8- Bir Programa Dahil Ol
Özellikle program konusunda sorun yaşıyorsan bu sürede örgün veya online bir ALES programı varsa ve maddi imkânın buna el veriyorsa ona katıl. Tavsiyesinde bulunurum. Siz zaten tercihinizi yapmışsınız ???? Şimdi hem hocaları dinleyerek tekrar yapın hem de onların kullandığı kısa yollara alışın ve hız kazanın. Diğer zamanlarda planınıza uygun hareket edin. Konu kadar soru çözmeyi de ihmal etmeyin.
9- Kendine Güven
Bunca şeyin arasında en önemli olan da bu değil mi? Kendinize güvenin önce. Kendinize güvenirseniz bunu başarırsınız. Aksi takdirde size verilen eğitim ve kaynaklar ne kadar iyi olursa olsun bir işe yaramaz. Başaracağına inanan bir insan sonunda BAŞARIR!
10- Kitaplarınızın Yanına Hayallerinizi Koymayı Unutmayın
Hep söylerim. Masanızın bir köşesine kitaplarınızı diğer köşesine hayallerinizi koyun. En bunaldığınız anda başaramayacağınızı düşündüğünüz anda dönüp hayallerinize bakın. Onlar başarmanız için gereken motivasyonu verecektir.
Umarım bu yazım size faydalı olmuştur. Unutmayın bugün çalışmazsanız her geçen yıl çalışmak daha zor olacak. Başka çaremiz yok. Çok iyi insan olabilirsiniz ama bu sınavı çok çalışan kazanıyor. Sahip olacağınız imkanlar tüm hayatınızı değiştirecek ve yeni bir başlangıç yapacaksınız.
Hadi o zaman birlikte başaralım
Sağlıcakla Kalın
Yakup ÖZKAYA